10 minuta ovog treninga dnevno je sve što vam je potrebno za novu prolećnu figuru

Stepenice 620x3501

Naučnici su krivi što više ne možete da se vadite na to da nemate vremena, para i nove patike

Od svih izgovora da ne vežbate, nedostatak vremena je najpopularniji – a često i jedini koji jeste opravdanje. Tokom jednog dana prepunog obaveza nije lako pronaći sat vremena za vežbanje, a da ne govorimo o dodatnih sat vremena do fitnes kluba i nazad.

Međutim, nova naučna istraživanja pokazuju da vam taj sat nije ni potreban, već da će, kako biste održali svoje telo zdravim i u kondiciji, biti dovoljno i samo 10 minuta vežbanja na dan. I to samo ako je reč o intervalnom treningu visokog intenziteta, popularno nazvanom HIIT (High Intensiti Interval Training).

Takođe, naučnici kažu da vam za ovo nije čak ni potrebno da idete u teretanu ili učite posebne vežbe, već da će vam pomoći dobro, staro penjanje uz stepenice – ali samo ako vodite računa o određenoj stvari.

U sklopu istraživanja naučnici su grupi žena koje vode tzv. sedeći život dali da odrađuju različite 10-minutne treninge – tri puta nedeljno tokom šest nedelja.

stepeniste1

Po završetku ispitivanja, zaključili su da su žene koje su se 20 sekundi žustro penjale stepenicama, da bi zatim dva minuta nakon toga odmarale i onda to ponovile još tri puta, imale najbrži napredak.

Dakle, kraći period vežbate žustro i brzo, a onda se malo odmorite.

Dobra vest je da je taj napredak zabeležen i kad se ovaj trening izvodi deset minuta tri puta nedeljno, a ne svakog dana.

Ovo definitivno vredi isprobati – kada se vraćate kući sa posla ili iz prodavnice, a pritom ne paćate članarinu u teretani, niti kupujete posebnu opremu.

image

COOL radio

na radiostanica.com

Slušaj sada