Ove 4 odvratne i opasne zaraze možete da dobijete kada se ljubite sa nekim

Razno002 620x3501

Nema lakšeg načina da mikroorganizmi pređu s osobe na osobu nego što je ljubljenje. Čovekova usna duplja je rezervoar mikroorganizama, a poljubac okidač za bolest

Ljubljenje se čini kao relativno bazazlen način da se provede vreme s partnerom, ali ono može biti minsko polje kada je reč o zdravlju. Zato bi trebalo da pokušate da obuzdate svoju strast ukoliko vaš partner ima neku ranu u ustima ili ako se iz nekog razloga ne oseća dobro.

Postoji čitav spektar jezivih mikroorganizama koji vrebaju iz ljudskih usta, pa ljubljenje, osim zadovoljstva, može da vam donese veoma neprijatane (a ponekad i opasne) posledice, otkrila je za Cosmopolitan dr mikrobiologije Keli Rejnolds na Zakermanovog koledža za javno zdravlje Univerziteta Arizone.

poljubac ljubljenje1

1. Meningitis i upala žlezda

Prema rečima dr Rejnolds, to su dve najčešće patogene bolesti koje se prenose preko poljupcem.

Upala žlezda se još naziva i bolest poljupca, pa postoji visok rizik od zaraze ljubljenjem. Njeni simptomi su često dugotrajni i uključuju ekstremni umor.

Meningitis, upala opne mozga i kičmene moždine, može trajati i do 10 dana, a ponekad izaziva trajno oštećenje mozga, nekih moždanih funkcija i čak može biti opasana po život, kaže dr Rejnolds.

2. Polno prenosive bolesti

Seksualno obrazovanje vam može izgledati kao bledo i daleko sećanje, ali da biste se podsetili, mikrobi koji izazivaju gonoreju, sifilis, herpes i HPV mogu da se prenese preko pljuvačke.

Najgore od svega je što te infekcije često mogu biti asimptomatske, a to znači da se prenose lako i stalno između partnera samo preko ljubljenja.

TAMABEPA0021

3. Karijes

Zubni plak i karijes skrivaju mnogo bakterija, a za njih dr Rejnolds tvrdi da su zarazne.

Ne dozvolite da vas zavara svež dah mente vašeg partnera jer svako može imati infekciju usne duplje, bez obzira na to koliko iz nje prijatno miriše.

4. Alergijske reakcije

Nedavno švedsko istraživanje otkrilo je da 12 odsto ljudi alergičnih na hranu mogu imati alergijsku reakciju kada poljube nekoga ko je jeo namirnicu na koju su alergični.

Verovatnoća za to je veća ukoliko je partner upravo pojeo alergenu hranu, ali to zavisi i od težine alergije, i može da izazove osip, otok lica, otežano disanje i povraćanje i to u roku od nekoliko minuta od opasnog poljupca.

Iako to svakao neće biti najromantičniji razgovor na svetu, preporučuje se da svom partneru predočite na koju ste hranu alergični.

image

COOL radio

na radiostanica.com

Slušaj sada