Revolucionarno otkriće ruskih naučnika: Tvrde da su otkrili lek za rak, evo koji je!

Rak 620x3501

Konačno dobre vesti za milione ljudi

Ruski naučnici tvrde da su, u saradnji sa evropskim kolegama, pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i leče rak, a novi metod podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka.

Pritom, lečenje novim metodom ne bi štetilo zdravim ćelijama, prenosi Sputnjik.

– Pronašli smo “blaž”‘ režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja pre svega unutarćelijskih organela nanočesticama – kaže Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov”.

On ističe da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi, poslednjih godina počeli su da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tela i nanošenja povreda tkivima i organima, navodi Sputnjik.

Na primer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrevaju pomoću lasera, što uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama, dok slično deluje i genska terapija i specijalni lekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako “guše” ćelije raka.

Kancer rak tumor1

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, stvorili su sada posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje i za “ubijanje” raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u lečenju raka, kažu naucnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često deluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.

Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče zbog njihove nedugovečnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa “Lomonosova” rešili su taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze.

Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poređenju sa njihovim “golim” pandanima nego i svetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju.

Ove čestice naučnici su ispitali na kulturama ćelija raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica.

Eksperimenti su pokazali da “čist” ultrazvuk ne deluje na ćelije raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticima pažljivo ubija.

Osim toga, te nanočestice, kako ističu naučnici, mogu da se koriste za dostavu leka i drugih molekula u zdrave ćelije ili ćelije raka.

Zagrevanje pomoću ultrazvuka ili radio-talasa će, kako navode, molekule leka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost, zaključuje Sputnjik.

image

COOL radio

na radiostanica.com

Slušaj sada