Stižu telefoni sa neuništivim ekranima: Ako se razbiju, samo pritisnete prstom na pukotinu i ona će se sa sama popraviti (VIDEO)

Slomljen ekran 620x3501

Do ovog interesantnog otkrića je došlo potpuno slučajno...

Japanski naučnici predstavili su novi tip stakla koje može samo sebe da popravi od naprslina i lomova. To znači da bi revolucionarni novi ekran mogao da dovede do praktično neuništivih displeja za mobilne telefona.

Do ovog interesantnog otkrića je došlo potpuno slučajno, kada je jedan japanski maturant pokušao nešto da zalepi.

Samo držite pola minuta

ekran koji se sam popravlja 830x01

Novo staklo od polimera mehanički je izrazito robusno, a opet može se s lakoćom popraviti pritiskom na napuklu površinu. Dovoljno je držati slomljene delove zajedno 30 sekundi na temperaturi od oko 21°C, kako bi se stvorio spoj koji je u stanju da izdrži teret od 300 grama, a za par sati vraća se na originalnu čvrstoću.

Svojstva polieter-tiourejnog stakla otkrivena su slučajno kada je maturant Ju Janagisasa pripremao materijal kao lepak. Janagisava je rekao kako u početku nije verovao u rezultate te je više puta ponovio eksperiment kako bi bio siguran u pronalazak.

- Nadam se da će samopopravljivo staklo postati novi ekološki materijal koji neće biti potrebno baciti odmah ako se razbije - kaže Janagisava.

Pogledajte video:

image

COOL radio

na radiostanica.com

Slušaj sada